facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Sóller

Menu:

Piulades

www.flickr.com
PSM-Entesa Nacionalista Sant Antoni 2011 photoset PSM-Entesa Nacionalista Sant Antoni 2011 photoset

Agricultura

psmsoller | 05 Abril, 2011 18:49

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Olives
El sector agrari ha passat de tenir un pes important en l’economia de la vall a ser quelcom quasi residual; de produir verdures i hortalisses per a vendre fora a haver-ne de dur de més enllà de les muntanyes.

Un problema important és la pèrdua progressiva de poder adquisitiu dels pagesos, per no parlar de la virtual desaparició relegada a una agricultura de cap de setmana, cosa que ha propiciat un abandonament de moltes terres, i ja per no parlar de la manca de relleu generacional.

Altres factors en contra són la globalització, el turisme i, massa sovint, la normativa.
 
Tot i no haver-hi solucions màgiques s’ha d’intentar invertir el procés, o millor dit: és necessari.

Per tot això, proposam:
  • Assolir progressivament la independència alimentaria recuperant la producció de verdura, hortalissa i fruita dolça (de la qual óller també n’era exportadora).
  • Seguir amb la promoció dels cítrics i l’oli, aprofitar l’encara important collita de garroves mitjançant alguna indústria transformadora a escala local o autonòmica. Tot i tenir molts de productes derivats, el preu ha caigut en picat els darrers cinc anys. Caldria realitzar estudis per la producció de bio combustible ja que té un percentatge elevat de sucre.
  • Defensar els avantatges que suposa l’agricultura ecològica tant pel medi, el pagès i el consumidor, en tot i això  també som conscients que alhora comporta més feina, menys producció i més controls que la química (parlam a nivell professional no pas d’autoconsum)que cal compensar, per tant, amb sobre preu . S’han d’impartir cursets de formació en combinació amb altres entitats o institucions .Cal esmentar el fet que un producte de fora si és ecològic, en part deixa de ser-ho degut al transport.
  • Col·laborar amb la Cooperativa com a aglutinant de productors i el Jardí Botànic  (banc de llavors de varietats locals).
  • Promocionar el consum de producte local en la doble vessant de manteniment del teixit agrari i reductor d’emissions de CO2 derivades del transport.
  • Defensar les terres aptes per al conreu i minimitzar la possibilitat de destinar-la a altres usos.
  • Prioritzar en el mercat municipal la venta del producte ecològic i local.
 
 
Fotografia cedida per www.perejoan.com

Categoria: Progressistes per Sóller. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.